Odwiedzam
piątek, 31 grudnia 2010
Kolorowo i wesoło :)
Tym razem coś dla najmłodszych :) Systematycznie staramy się poszerzać dział z artykułami dla najmłodszych. Ostatnio pojawiło się na rynku sporo zabawek i mebelków inspirowanych minionymi dekadami. Często przypominają te, którymi bawiliśmy się my sami i kilka pokoleń wstecz. Proste gałganki, blaszane pojazdy, drewniane klocki wracają do łask - i bardzo nam sie to podoba:). W klimacie rustykalnym, słodkim, w naturalnych barwach. Wyszukujemy takie perełki i mamy nadzieję, że niebawem nasz dzieciowy dział będzie jeszcze większy….
poniedziałek, 13 grudnia 2010
SZARLOTKA
Pyszne Ciacho na święta i nie tylko, 100% szarlotki w szarlotce. Dla mnie jest to ciasto idealne. Szalenie proste i bardzo jabłkowe. Podajemy je na ciepło z kulką lodów waniliowych. Ważne aby jabłka użyte do ciasta były kwaśne, w połączeniu ze słodkimi lodami smakują wybornie!
składniki:
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1 szklanka kaszki manny
łyżeczka cynamonu,
łyżeczka proszku do pieczenia.
7,8 dużych jabłek,
kostka masła
Mąkę, cukier, kaszkę i proszek do pieczenia mieszamy i dzielimy na 3 równe części.
Jabłka ścieramy na wiórki na tarce o grubych oczkach, mieszamy z cynamonem i dzielimy na 2 części.
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy na spód jedną część suchej masy. Na to wykładamy 1 część jabłek i posypujemy kolejną częścią suchej masy. Na to druga część jabłek i posypujemy ostatnią częścią suchej masy.
Na wierzch ścieramy na tarce (na dużych oczkach) masło- cienka warstwa musi pokryć całą tortownicę. Po roztopieniu i przypieczeniu w piekarniku powstanie na wierzchu chrupiąca skorupka. Szarlotkę pieczemy 60 min. w temperaturze 180 °C.
P.S Do całości świetnie pasuje sos tofii.
Smacznego...
składniki:
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1 szklanka kaszki manny
łyżeczka cynamonu,
łyżeczka proszku do pieczenia.
7,8 dużych jabłek,
kostka masła
Mąkę, cukier, kaszkę i proszek do pieczenia mieszamy i dzielimy na 3 równe części.
Jabłka ścieramy na wiórki na tarce o grubych oczkach, mieszamy z cynamonem i dzielimy na 2 części.
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy na spód jedną część suchej masy. Na to wykładamy 1 część jabłek i posypujemy kolejną częścią suchej masy. Na to druga część jabłek i posypujemy ostatnią częścią suchej masy.
Na wierzch ścieramy na tarce (na dużych oczkach) masło- cienka warstwa musi pokryć całą tortownicę. Po roztopieniu i przypieczeniu w piekarniku powstanie na wierzchu chrupiąca skorupka. Szarlotkę pieczemy 60 min. w temperaturze 180 °C.
P.S Do całości świetnie pasuje sos tofii.
Smacznego...
Subskrybuj:
Posty (Atom)