składniki:
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1 szklanka kaszki manny
łyżeczka cynamonu,
łyżeczka proszku do pieczenia.
7,8 dużych jabłek,
kostka masła
Mąkę, cukier, kaszkę i proszek do pieczenia mieszamy i dzielimy na 3 równe części.
Jabłka ścieramy na wiórki na tarce o grubych oczkach, mieszamy z cynamonem i dzielimy na 2 części.
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy na spód jedną część suchej masy. Na to wykładamy 1 część jabłek i posypujemy kolejną częścią suchej masy. Na to druga część jabłek i posypujemy ostatnią częścią suchej masy.
Na wierzch ścieramy na tarce (na dużych oczkach) masło- cienka warstwa musi pokryć całą tortownicę. Po roztopieniu i przypieczeniu w piekarniku powstanie na wierzchu chrupiąca skorupka. Szarlotkę pieczemy 60 min. w temperaturze 180 °C.
P.S Do całości świetnie pasuje sos tofii.
Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz