Odwiedzam

poniedziałek, 13 grudnia 2010

SZARLOTKA

Pyszne Ciacho na święta i nie tylko, 100% szarlotki w szarlotce. Dla mnie jest to ciasto idealne. Szalenie proste i  bardzo jabłkowe. Podajemy je na ciepło z kulką lodów waniliowych. Ważne aby jabłka użyte do ciasta były kwaśne, w połączeniu ze słodkimi lodami smakują wybornie!

składniki:
1  szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1 szklanka kaszki manny
łyżeczka cynamonu,
łyżeczka proszku do pieczenia.
7,8 dużych jabłek,
kostka masła 
Mąkę, cukier, kaszkę i proszek do pieczenia mieszamy i dzielimy na 3 równe części.
Jabłka ścieramy na wiórki na tarce o grubych oczkach, mieszamy z cynamonem i dzielimy na 2 części.
Tortownicę smarujemy  masłem i wysypujemy na spód jedną część suchej masy. Na to wykładamy 1 część jabłek i posypujemy kolejną częścią suchej masy. Na to druga część jabłek i posypujemy ostatnią częścią suchej masy.
Na wierzch ścieramy na tarce (na dużych oczkach) masło- cienka warstwa musi pokryć całą tortownicę. Po roztopieniu i przypieczeniu w piekarniku powstanie na wierzchu chrupiąca skorupka. Szarlotkę pieczemy 60 min. w temperaturze 180 °C.  


P.S Do całości świetnie pasuje sos tofii.

Smacznego...








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz