Odwiedzam

wtorek, 11 stycznia 2011

Ale pasztet...

Z żurawiną, grzybami, śliwkami, suszonymi pomidorami i td i td…. Można puścić wodze fantazji i łączyć, mieszać, zestawiać nasze ulubione składniki :) spektrum dodatków jest ogromne. Jest to wspaniała alternatywa dla zapuszkowanych gotowców o zazwyczaj nie do końca odgadnionym składzie. Moja wersja wzbogacona jest o suszone pomidory oraz ziarenka słonecznika. 









Przepis
- 1 kg mięsa (moja wersja jest z wieprzowego ale może byc też np. wołowe) 
- 0,5 kg wątróbki
- włoszczyzna (ja dodałam 4 marchewki, 1 średni seler, 1 dużą pietruszkę)
- 0,5 kg pieczarek
- cebula
- 1/2 łyczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, majeranek 1/2 łyżeczki, ziele angielskie -7 kulek,
  imbir 1/3 łyżeczki
- kilka suszonych grzybków

Wszystkie powyższe składniki gotujemy do miękkości a następnie mielimy. Dodajemy 2 jajka oraz bułkę namoczona w wywarze (niekoniecznie).Wszystko wymieszać, doprawić do smaku i wyłożyć do formy (najlepiej podłużnej)
piec ok. 1 godz w temp. 180 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz